Inregistrare Self-Employed


Registering as Self-Employed

Orice cetatean roman poate desfasura activitati independente, fara restrictii pe tot teritoriul Marii Britanii. La inregistrarea Self Employer primiti un numar numit Unique Taxpayer Reference NumberUTR.

Ca sa va inregistrati la HM Revenue & Customs ca self employed trebuie sa completati un formalar care mai apoi il trimiteti la adresa potrivita. La scurt timp veti primi prin posta o scrisoare care va contine, ca reference number, numarul dumneavoastra UTR.

Exemple de domenii in care puteti deveni self-employed:

  1. web-design
  2. consultanta in IT
  3. programator
  4. iarist freelance
  5. consultant de recrutare personal
  6. artist
  7. companie de curierat
  8. contabil
  9. avocat
  10. producator de televiziune freelance
  11. profesor de limbi straine
  12. traducator freelance
  13. antrenor sportiv
  14. terapeut
  15. organizator de expozitii
  16. va puteti deschide un magazin, un atelier de servicii (coafor, etc), hotel, restaurant

Ce avem nevoie pentru completarea formularului:

  1. Data intrarii in UK
  2. National Insurance Number
  3. Adresa la care locuiti + ultima adresa la care ati locuit inainte de asta.
  4. Profilul de activitate
  5. Data inceperii activitatii
  6. Date de contact: numar telefon/adresa email

Important!

Dupa inregistrarea ca self-employed, care se face fie la oricare oficiu HMRC, fie prin internet/telefon/posta  aveti datoria legala de a va incheia anul financiar pana pe data de 31 Octombrie daca folositi formularul de hartie, si 31 Ianuarie daca va inregistrati pe site-ul HMRC pentru a putea inchide anul financiar online.

In cazul in care nu inchideti anul financiar, veti primi o  amenda ANUALA in valoare de £100.

Formularul il puteti dowloada aici: http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf

About these ads

Working Permit sau Yellow Card


Working Permit sau Yellow Card

 

Cardul galben, asa cum ii mai spunem noi romanii, este o confirmare oficiala a dreptului nostru de a ramane si lucra in Marea Britanie. Fiind in posesia  acestui card, puteti lucra in orice domeniu, atata timp cat angajatorul e dispus sa lucreze in colaborare cu dumneavostra sau compania dumneavoastra (ca self-emplyed).

Acte necesare  pentru a obtine Yellow Card:

  1. Formularul BR1 pe care il puteti downloada aici: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/bulgariaromania/formbr1.pdf
  2. Bank account si desigur, personal statements pentru ultimele 6 luni
  3. Pasaportul(Original)
  4. National Insurance Number
  5. Doua fotografii tip pasaport
  6. Referinte
  7. Scrisoare cu numarul Self-Employed
  8. Scrisoare cu numarul UTRN
  9. Contributiile NINO platite
  10. Invoice-uri
  11. Comprehensive Sickness Insurance sau Medical/Health Insurance (o lege noua care a intrat in vigoare in a doua jumatate al lui 2011. Studentii au nevoie de acesta asigurare medicala pentru a obtine Yellow Card, ca de altfel sunt refuzati din prima; cei care aplica ca self-emplyed nu au nevoie de insurance, dar li se pot cere Public Liability Insurance)

Iar daca aplicati pentru Yellow Card pe baza de student , in plus la toate documentele de sus trebuie sa prezentati si:

  1. Scrisoare oficiala de la colegiu/universitate
  2. Referinte de la profesori
  3. Referinte de la parinti/prieteni/cunoscuti pentru a demonstra faptul ca aveti destule surse financiare incat sa nu comiteti crima in UK
  4. Evidenta ca a-ti platit pentru cursul care il faceti.

 

Comprehensive Sickness Insurance

Aveti nevoie de aceasta asigurare medicala daca doriti sa obtineti Yellow card. In functie de varsta, sex si starea de sanatate, iar uneori si de adresa, puteti sa obtineti o asigurare medicala la pret destul de mic. De obicei aceasta va costa de la  £5.00 pana la sute de lire.  Dar daca doriti sa o obtineti numai pentru Yellow Card, atunci v-as recomanda sa accesati acest website pentru mai multe optiuni: https://www.activequote.com/health-insurance/Comprehensive-Sickness-Insurance.aspx

De obicei asigurarile medicale se fac pentru minim un an de zile, de asta v-as recomanda sa cautati cel mai mic pret posibil, pentru ca da, poti cumpara o asigurare medicala si cu £5.89 pentru o luna.

Pentru mai multe informatii  puteti accesa aceste link-uri:

  1. http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/bulgariaromania/Employingabulgarianroman0408
  2. http://www.healthinsurancesolutions.co.uk/comprehensive-sickness-insurance

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ma contactati via email!

National Insurance Number sau Numarul de Asigurare Nationala


National Insurance Number sau Numarul de Asigurare Nationala

Cu totii stim ca in Marea Britanie e nevoie  de un National Insurance Number. Fara acest numar esti legat de maini si picioare, limitat din toate punctele de vedere. Iata si de ce:

National Insurance Number, e un numar  unic, folosit pentru inregistrarea contributiilor sociale ale unei persoane si necesar atunci cand solicitati beneficii . Desigur, NINO e obligatoriu pentru cei care au inceput deja sa munceasca sau sunt pe cale sa o faca, desigur pe teritoriul acestei tari.

Cu siguranta a-ti auzit de nenumarate ori ca e foarte dificil de obtinut. Totul este mult mai simplu, si mai usor,atunci cand aveti toate documentele necesare si incredere in sine.

Mai jos voi enumera cele mai importante documente pe care ar trebui sa le aveti la dumneavostra in momentul cand mergeti la interviul pentru National Insurance Number la un oficiu JobCentre.

  1. Pasaportul romanesc  (daca aveti cetatenia dubla trebuie sa prezentati si al doilea pasaport)
  2. Cartea de identitate
  3. Certificatul de nastere original
  4. Certificate de casatorie (daca sunteti casatori/a)
  5. Permisul de conducere original
  6. Bank Statements
  7. Contract de inchiriere casa/apartament
  8. Scrisoare de la angajator
  9. Contract de angajare
  10. Invoices pentru macar o luna
  11. Scrisoare de la colegiu/universitate daca sunteti student + detaliile cursului pe care il faceti
  12. Bill-uri la adresa la care locuiti
  13. Scrisoare de confirmare din partea unui contabil precum ca sunteti reprezentat de unul in UK
  14. Leaflets/business cards etc care sa dovedeasca faptul ca faceti publicitate serviciile pe care le oferiti.
  15. Scrisori de recomandare de la clienti care sa contina si datele lor de contact

Sfatul meu e  sa faceti rost de cat mai multe documente ca sa le dovediti intr-adevar ca sunteti eligibili pentru a primi acest NINO(National Insurance Number),dar deja fiecare dupa posibilitatile pe care le are in momentul in care aplica.

Procesul aplicarii pentru NINO:

Cel mai important e sa faceti rost de toate documentele necesare aplicarii pentru NINO. Fara astea, ei au toate motivele sa va refuze din prima. Dupa ce sunteti siguri ca sunteti in posesia  documentelor, sunati la JobCentre ( 0845 600 0643 intre 8.00 am si 6.00 pm, de luni pana vineri) pentru a va stabili o data, o ora si o adresa la care sa mergeti pentru interviu. Dupa ce ati stabilit data, timp de o saptamana ar trebui sa primiti acasa o scrisoare de instiintare, cu confirmarea respectiva a interviului.

In ziua interviului e foarte important sa aveti aceasta scrisoare cu dumneavostra. Cand ajungeti la Jobcentre (ar fi de dorit cu vreo 15 minute inaintea interviului) prezentati confirmarea primita prin posta. Un reprezentat va cheama pe nume, atunci cand interviul dumneavoatra va incepe.

Interviul dureaza aproximativ 15 minute, timp in care interlocutorul va pune intrebari personale gen: data nasterii, locul nasterii, numele parintilor, cand a-ti ajuns in tara, ce faceti in tara, cat aveti de gand sa locuiti aici etc. Vi se va face copii la aproximativ toate documentele care le-ati adus cu dumneavoastra, iar pasaportul va fi examinat intr-o incapere aparte pentru a verifica autenticitatea lui.

Timp de 4 saptamani dupa interviu ar trebui sa primiti un raspuns prin posta. Daca aplicatia dumneavoastra a avut success, atunci ve-ti primi mai tarziu, cardul dumneavoastar cu NINO(National Insurance Number).

 

Notite si sfaturi

Cred ca ati auzit de multe ori ca cineva a fost refuzat o data, de doua ori, de trei ori etc. Am auzit de oameni care au fost refuzati de 6 ori! Insa, nu va pierdeti speranta! Atata timp cat ai voita si rabdare, reusesti!

Unii spun ca trebuie mai intai sa iti faci Yellow Cardul si dupa aia primesti NINO, dar parerea mea e ca trebuie invers.. cel putin eu asa am facut.

Succes! Iar pentr mai multe detalii va rog sa ma contactati via e-mail.